fbpx

Ο “χρυσός” της Κρήτης ως φάρμακο για καλή υγεία – Το παράδειγμα ενός ελαιοκαλλιεργητή με μεταπτυχιακό

Στις παρυφές της ελαιοκομικής περιόδου, οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης σηκώνουν τα μανίκια. Συγκεντρώνουν τον εξοπλισμό και τους απαραίτητους εργάτες γης και ξεκινούν για τα χωράφια, προκειμένου να συλλέξουν τον “χρυσό” της περιοχής -τις ελιές- και να παραγάγουν το λάδι της χρονιάς.

Στις παρυφές της ελαιοκομικής περιόδου, οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης σηκώνουν τα μανίκια. Συγκεντρώνουν τον εξοπλισμό και τους απαραίτητους εργάτες γης και ξεκινούν για τα χωράφια, προκειμένου να συλλέξουν τον “χρυσό” της περιοχής -τις ελιές- και να παραγάγουν το λάδι της χρονιάςΤο ελαιόλαδο που παράγεται τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στις νέες γενιές, σε ανθρώπους που είναι μορφωμένοι και συνειδητοποιημένοι για την αξία της γης και την οικονομία που απορρέει από αυτήν. Ο 41 χρόνων Μάνος Κοκκινέλης από το Αρκαλοχώρι είναι ένα αξιοπρόσεκτο παράδειγμα ελαιοκαλλιεργητή. Ξεκίνησε το ταξίδι της ενήλικης ζωής του σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, όμως το κάλεσμα της γης ήταν ισχυρότερο και έτσι αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία στα 40 του, να δώσει πανελλήνιες και να περάσει στο τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ είχε ήδη γίνει παραγωγός ελαιολάδου που συνοδεύεται επισήμως από τον τίτλο “ισχυρισμός υγείας” και για το οποίο βραβεύτηκε πριν από 2 χρόνια από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Πάλεψε πολύ για να ξεχωρίσει ο τρόπος που καλλιεργεί αλλά και το προϊόν που παράγει.

Οι σπουδές του τον οδήγησαν σε μια εταιρεία διαχείρισης ζωικών αποβλήτων, την ώρα που παράλληλα καλλιεργούσε τα ελαιόδεντρά του. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το όραμά του για μια ξεχωριστή καλλιέργεια που δεν έχει στόχο ούτε τη μεγάλη παραγωγή ούτε το μεγάλο κέρδος. “Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με περισσότερη αγάπη, πάθος και επιμονή, ήταν τα λάθη που έβλεπα στη συλλογή, μεταφορά, ελαιοποίηση, και το γεγονός ότι ο παραγωγός ήταν στο περιθώριο. Έτσι, αποφάσισα με τον μικρό αριθμό δέντρων που έχω, 400 περίπου, να εστιάσω στην ποιότητα και όλες οι εργασίες να γίνονται από εμένα. Ήθελα να ακολουθήσω ένα μονοπάτι που τον πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η φύση. Από το 2014 είχα διατυπώσει και δημόσια με άρθρο ότι ο παραγωγός πρέπει να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δυστυχώς, δεν ήξερα ότι μέσω του επαγγελματικού λυκείου θα μπορούσα να δώσω εξετάσεις και να μπω στο Πανεπιστήμιο. Το έμαθα και αποφάσισα να γίνω ξανά μαθητής και να δώσω Πανελλήνιες. Στις εξετάσεις πέρασα 2ος στο Τμήμα Γεωπονίας”, αναφέρει στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, και πριν ακόμα περάσει στο τμήμα Γεωπονίας, αποφάσισε να ορίσει το παιχνίδι, όπως λέει, δημιουργώντας τη δική του ετικέτα ελαιολάδου. “Εν ολίγοις, η καλλιέργεια της ελιάς, ο ελαιώνας, το ελαιόλαδο, είναι στοιχεία που με γεμίζουν. Αγαπώ αυτό που κάνω και ο ελαιώνας είναι το σπίτι μου. Αφήνω το αποτύπωμά μου που ταξιδεύει στα δέντρα και μετασχηματίζεται σε καρπό”. Το ελαιόλαδο του Μάνου Κοκκινέλη απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στα Μεσογειακά Βραβεία Γεύσης, στον Διεθνή Διαγωνισμό Athena 2021 και την πιστοποίηση ισχυρισμού υγείας από το παγκόσμιο κέντρο ελιάς για την υγεία για το 2021.

Ισχυρισμός Υγείας 2022 Χρυσό“Ισχυρισμός υγείας”

Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος “ισχυρισμός υγείας”; Ο όρος αυτός είναι εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ένα τρόφιμο στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα διατροφικά οφέλη και τα οφέλη για την υγεία που χαρακτηρίζουν τα τρόφιμα αυτά οφείλουν να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, κυρίως ελαιοκανθάλη και ελαιοσίνη, που έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση, αρκεί να καταναλώνει κανείς 20 γραμμάρια ημερησίως. Το ελαιόλαδο αυτό είναι επισήμως και φάρμακο για τον οργανισμό.

Πώς γίνεται η καλλιέργεια

Σε ό,τι αφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές, ο κ. Κοκκινέλης αναφέρει: “Δεν οργώνω τα χωράφια, κάνω ελάχιστους ψεκασμούς με λίπασμα διαφυλλικό, ραντίζω με χαλκό. Δεν ραντίζω ούτε με βιολογικά εντομοκτόνα! Χρησιμοποιώ καολίνη σε μορφή πούδρας και καλύπτω το δέντρο και τον καρπό για να προστατευτεί από το ηλιακό στρες και τους ζωικούς εχθρούς. Επιπλέον, παρασκευάζω ενεργούς μικροοργανισμούς αγοράζοντας την πρώτη ύλη. Ψεκάζω τα δέντρα και προσελκύω ωφέλιμα έντομα που λειτουργούν ως στρατός επέμβασης ενάντια στους εχθρούς. Ενισχύω δηλαδή τους μηχανισμούς της γης”. Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι να γίνει η ελαιοποίηση του καρπού εντός ενός 24ωρου από την ώρα που θα συλλεχθεί.

Το παράδειγμα του Μάνου Κοκκινέλη είναι αξιοπρόσεκτο. Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές, αποφάσισε να αλλάξει δρόμο και να κάνει αυτό που τον γεμίζει, σπουδάζοντας από την αρχή. Βρήκε τον προσωπικό του δρόμο μέσα από την καλλιέργεια της γης, επιστρέφοντας δηλαδή στον πρωτογενή τομέα, από όπου ξεκινά η οικονομία.

Πηγή: www.ertnews.gr

δείτε επίσης...

Σημαντική διάκριση για το ελαιόλαδο Seven Olea

Το βιολογικό ελαιόλαδο Seven Olea έχει λάβει μια σπουδαία βράβευση από το WOCH (Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία), η οποία είναι το επιστέγασμα του σεβασμού που δείχνουν προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον οι συντελεστές παραγωγής του.

Seven Olea, Grower’s Estate

“Είναι υπέροχο να νιώθεις την ευωδία των κλαδιών της ελιάς όταν πλησιάζεις το δέντρο.” Η πρώτη μου επαφή με τη φύση και τον ελαιώνα χρονολογείται στα εφηβικά μου χρόνια, όπου τότε άρχισα να καταλαβαίνω την αξία του ελαιολάδου.